26. 04. 2024

ViDA – Návrh EU Směrnice v oblasti DPH

 

Rádi bychom Vás seznámili s návrhem nové Směrnice EU známé jako ViDA („VAT in Digital Age“), která si klade za cíl modernizovat systém DPH napříč celou EU, stejně jako zvýšit jeho odolnost proti podvodům. Návrh byl představen Evropskou komisí v prosinci roku 2022. Navrhovaná pravidla se dotknou prodeje zboží i služeb a ovlivní tak všechny společnosti usazené v EU.

Dle původního plánu měla být nová pravidla účinná postupně od roku 2024, dle momentálních odhadů se však účinnost posouvá nejdříve do roku 2030.

V našem novém příspěvku jsme pro Vás připravili stručné shrnutí připravovaných změn, které ve svém důsledku budou znamenat posun k definitivnímu systému DPH, kdy se na přeshraniční transakce EU bude nahlížet jako na transakce tuzemské.

Pilíř 1 = elektronická fakturace, digitální výkaznictví

Elektronická fakturace bude muset splňovat standard EN 16931 a bude vyžadována výhradně elektronická struktura. Papírové faktury tak již nebudou přípustné, příp. pouze ve specifických případech.

V oblasti digitálního výkaznictví členské státy EU v minulosti implementovaly různá kontrolní opatření (např. kontrolní hlášení, reporting v reálném čase). Návrh směrnice počítá s harmonizací digitálního reportingu přeshraničních transakcí. DRR (Digital Reporting Requirements) nahradí souhrnné hlášení, reporting bude prováděn elektronicky (splňující standard EN) v téměř reálném čase. Členské státy se budou moci rozhodnout, zda DRR zavedou i pro lokální transakce.

Pilíř 2 = digitální platformy

Platformy zprostředkovávající ubytovací a přepravní služby budou mít povinnosti ve vztahu k odvodu DPH. Zároveň dojde k upřesnění pravidel pro stanovení místa plnění u zprostředkovatelských služeb poskytovaných platformou u B2C transakcí. Současné dobrovolné využití dovozního režimu IOSS (import One Stop Shop) bude pro platformy povinné.

Pilíř 3 = jednotná registrace pro účely DPH

Dojde k rozšíření režimu OSS (One Stop Shop) na lokální B2C transakce (dodání zboží, dodání zboží s instalací) nebo na přemístění vlastního zboží do jiného členského státu EU. Rozsah OSS bude rovněž rozšířen na B2C služby poskytované dodavatelem se sídlem mimo EU všem nepodnikatelům (i přes to, že nebudou usazeni v EU).

Členské státy by měly umožnit použití lokálního režimu přenesení daňové povinnosti na plnění uskutečněné osobou neusazenou ve členském státě, kde je DPH splatná. Momentálně je to právo každého členského státu takovou možnost v lokální legislativě ukotvit. Návrh počítá s tím, že by se nově mělo jednat o povinnost.

Přehled výše uvedených informací je pouze stručným nastíněním toho, co se v oblasti DPH momentálně na poli EU plánuje. Během předsednictví Španělska se návrh významně neposunul, nicméně současné předsednictví Belgie vnímá návrh jako jeden z klíčových bodů.

V případě, že Vás k danému tématu zajímá více informací, neváhejte se na nás obrátit!

Michaela Kozminská
kozminska@clarksonhyde.cz