27. 03. 2024

Novela zákona o daních z příjmů – podpora zajištění na stáří


Vážení,

v příspěvku bychom Vás rádi informovali o změnách v rámci zákona o daních z příjmů, které nabyly účinnosti k 1. 1. 2024 jako součást zákona v souvislosti s rozvojem finančního trhu a s podporou zajištění na stáří (zákon č. 462/2023 Sb.).

Novela týkající se podpory zajištění na stáří

V rámci novely došlo ke změnám v rámci podpory zajištění na stáří. Do roku 2023 existovaly tři státem podporované produkty spoření na stáří: penzijní připojištění, doplňkové penzijní spoření, soukromé životní pojištění. Novela zákona od 1. 1. 2024 mezi tyto stávající produkty zařadila nový produkt pod názvem dlouhodobý investiční produkt (DIP) a daňově bude podporovat také pojištění dlouhodobé péče. Mimo to došlo ke změnám týkajícím se všech produktů.

DLOUHODOBÝ INVESTIČNÍ PRODUKT (DIP)

DIP je produkt, jehož účelem je možnost investovat do široké škály finančních nástrojů (např. akcie, dluhopisy, podílové fondy). Jedna osoba může mít více DIP. Stát nebude na tento produkt poskytovat žádný příspěvek. Správci daně bude poplatník prokazovat existenci DIP smlouvou o dlouhodobém investičním produktu a každoročně potvrzením od poskytovatele o výši zaplacených příspěvků.

V situaci, kdy poplatníkovi vzniknou v důsledku prodeje finančního nástroje zahrnutého do DIP příjmy (a pokud nebude možné aplikovat osvobození), pak by měl uhradit takto vzniklou daňovou povinnost z majetku mimo DIP. V opačném případě by totiž došlo k porušení podmínky předčasného výběru majetku z DIP. Za porušení této podmínky by se však neměl považovat přesun veškerých prostředků z jednoho (zrušeného) DIP na nový DIP.

V souvislosti s DIP je třeba ještě upozornit na zdanění obdržených dividend či úroků z držených investic. Standardně jsou příjmy z dividend a úrokové příjmy z tuzemska předmětem srážkové daně ve výši 15 %, poplatník v takovém případě obdrží příjmy „očištěné“ o tuto daň. Pokud by však takové příjmy plynuly ze zahraničí, je třeba počítat s jejich zahrnutím do daňového přiznání.

POJIŠTĚNÍ DLOUHODOBÉ PÉČE

Novela zavádí mezi daňově podporované pojištění i pojištění dlouhodobé péče. Jedná se o pojištění pro případ závislosti pojistníka nebo jeho osoby blízké v případě dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu se závislosti (stupně III. nebo IV. podle zákona o sociálních službách) na pomoci jiné osoby.

Pojištění bude daňově podporováno v případě, že bude sjednáno pravidelné vyplácení měsíčního pojistného plnění, případně poskytována péče o pojištěného nebo se bude pojistné plnění vyplácet ve formě náhrady nákladů za péči o pojištěného.

Pojištění musí být sjednáno s pojišťovnou, která má oprávnění k provozování pojišťovací činnosti v rámci EU/EHP.

DALŠÍ INFORMACE

Novela zákona přinesla jeden souhrnný limit pro všechny produkty ve výši 48 000 Kč. Ten si bude moct poplatník mezi aktuálně daňově podporované produkty libovolně přerozdělit a odečíst od základu daně. Při jeho plném využití bude úspora na dani činit 7 200 Kč ročně.

Podmínkou pro uplatnění daňové úspory je zamezení předčasnému výběru. Nově musí být smlouva nastavena tak, že poplatník bude moct vybrat prostředky až po dosažení 60 let a minimálně po 10 letech trvání smlouvy (ze stávajících 5 let). V případě porušení podmínky vznikne povinnost poskytnutý daňový odpočet dodanit (max 10 let zpětně). Jednalo by se o ostatní příjem podle § 10 zákona o daních z příjmů, případné příspěvky zaměstnavatele by představovaly příjem ze závislé činnosti dle § 6 zákona.

Nadále zůstává v platnosti, že od základu daně v případě penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření lze odečíst příspěvky, které v úhrnu převyšují příspěvky, při kterých náleží příspěvek od státu.

V případě penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření bude nově, s účinností od 1. 7. 2024, státní příspěvek poskytován v maximální výši 340 Kč měsíčně (aktuální příspěvek činí 230 Kč). Na tento maximální příspěvek dosáhne poplatník, jehož příspěvek bude činit 1 700 Kč měsíčně. Aby účastníkovi nárok na státní příspěvek vůbec vznikl, musí výše měsíčního příspěvku činit alespoň 500 Kč (do 30. 6. 2024 ve výši 300 Kč). Od základu daně tak bude možné nově odečíst příspěvky převyšující částku 1 700 Kč.

Kromě vlastního příspěvku je podporován i příspěvek na spoření na stáří ze strany zaměstnavatele. V platnosti zůstává roční limit 50 000 Kč, který se vztahuje na úhrn příspěvků zaměstnavatele na všechny daňově podporované produkty spoření na stáří zaměstnance. Na straně zaměstnance jsou příspěvky do uvedeného limitu od daně osvobozeny.

Výše uvedené je shrnutí základních informací, které není vyčerpávající a nenahrazuje stanovisko daňového poradce. Pokud Vás tak k danému tématu zajímá více informací, neváhejte se na nás obrátit, rádi Vám pomůžeme!

Stela Bartošová                                           Michaela Kozminská
bartosova@clarksonhyde.cz                          kozminska@clarksonhyde.cz