02. 04. 2024

Krátké aktuality 03/2024


Vážení,

přinášíme Vám krátké aktuality za březen 2024:

  • Finanční správa na svých webových stránkách zveřejnila řadu informací:
    • Souhrn informací ke změnám v zákoně o daních z příjmů pro přiznání fyzických osob za rok 2023 a varování k tomu, jakých chyb se v rámci přiznání vyvarovat. Více informací naleznete zde
    • Upozornění k režimu vylučování nerealizovaných kurzových rozdílů dle právní úpravy §23i a §23j zákona o daních z příjmů. Více informací naleznete zde.
    • Finanční správa informuje o tom, že v roce 2023 provedla 570 kontrolních úkonů v oblasti cen sjednaných mezi spojenými osobami (tzv. transfer pricing), výsledkem bylo zvýšení daňového základu o 5,8mld. Kč. Více informací naleznete zde.
       
  • Do 3. čtení míří návrh novely zákona o investičních společnostech a investičních fondech. Návrh pod sněmovním tiskem č. 570 je zařazen na schůzi Poslanecké sněmovny od 9. dubna 2024.  
     
  • Novela zákona o základních registrech, která je od 1. března v Senátě, navrhuje zavést Informační systém oprávnění k zastupování. Informační systém by měl být zjednodušeně databází vzorů a evidencí udělených plných mocí. K uděleným zástupčím oprávněním budou mít přístup úřady a budou si moci ověřit existenci a platnost plných mocí. Zápis do systému by měl být možný online např. přihlášením přes datovou schránku, identitu občana, nebo fyzicky na pobočkách CzechPoint. Informační systém oprávnění k zastupování nenahradí klasické plné moci tak jak je známe, nabídne alternativu/digitalizaci. Podobně jako je tomu s aplikací eDoklady. Přijetí novely se očekává v průběhu dubna a spuštění systému pak od 1. července 2024.
     
  • S účinností od ledna 2025 už nebude možné platit správní a soudní poplatky prostřednictvím kolkových známek. Do konce roku 2024 je možné nevyužité a nepoškozené kolky odprodat na vybraných pobočkách České pošty (jejich seznam najdete zde), která si za zpětný odprodej účtuje poplatek dle platného ceníku. Nadále bude možné správní a soudní poplatky platit kartou, hotově, nebo bankovním převodem. Zrušení přinesl konsolidační balíček.
     
  • Česká správa sociálního zabezpečení spustila novou službu ePortálu ČSSZ, a to vydání formuláře A1 prostřednictví online žádosti o určení použitelných právních předpisů sociálního zabezpečení. Formulář A1 využívají zaměstnanci a OSVČ, kteří běžně migrují za prací napříč EU. Díky tomuto formuláři lze v zahraničí prokázat, že je sociální a zdravotní pojištění odváděno v České republice. Více informací a žádost najdete na webu ČSSZ zde.
     
  • Na konci března uplynula doba pro vstup do režimu vyloučení kurzových rozdílů pro zdaňovací období začínající 1. ledna 2024.
     

Marek Švanda
svanda@clarksonhyde.cz