29. 01. 2024

Krátké aktuality 01/2024


Vážení,

přinášíme Vám krátké aktuality za leden 2024:

  • Připomínáme, že v lednu nabyly účinnosti následující zákony:
    • 349/2023 Sb., zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů („konsolidační balíček“),
    • 417/2023 Sb., zákon, kterým se mění zákon o DPH (zákon zavádí Evidenci o přeshraničních platbách a jejich příjemcích).
    • 469/2023 Sb., novela energetického zákona, která má vliv na stanovení DUZP při dodání elektřiny, plynu, tepla nebo chladu či poskytnutí souvisejících služeb na den vyhotovení dokladu o vyúčtování, nejpozději však uplynutím lhůty pro poskytnutí takového vyúčtování podle energetického zákona, nebo na den zjištění skutečné spotřeby, pokud energetický zákon nestanoví povinnost poskytovat takové vyúčtování. DUZP u dodání vody je den zjištění skutečné spotřeby. DUZP pro služby elektronické komunikace je den zjištění rozsahu poskytnutých služeb.
       
  • Ve Sbírce zákonů vyšel zákon č. 462/2023, kterým se zavádí dlouhodobý investiční produkt (DIP). Tento zákon zavádí pojem Produkt na stáří v § 15a a následujících zákona o daních z příjmů. Rozšiřuje seznam již zvýhodněného doplňkového penzijního spoření a investičního životního pojištění také o platby na tzv. dlouhodobý investiční produkt. DIP představuje například investování do akcií, ETF nebo podílových fondů. V přiznání k dani z příjmů fyzických osob lze od roku 2024 snížit daňový základ až o 48 tis. Kč v souhrnu za všechny tzv. produkty na stáří. Zaměstnavatel může na DIP zaměstnance přispívat. Státní podpora se na DIP nevztahuje.
     
  • Ve Sbírce zákonů byl zveřejněn zákon č. 416/2023, o dorovnávacích daních pro velké nadnárodní skupiny a velké vnitrostátní skupiny. Zákon je účinný od 31. 12. 2023.
     
  • Finanční správa v Informaci ze dne 26. 1. 2024 upozorňuje, že lhůta pro podání daňového přiznání k dani z neočekávaných zisků se odvozuje podle stejných ustanovení jako lhůta pro podání daňového přiznání k dani z příjmů právnických osob, přitom tyto lhůty jsou na sobě nezávislé. Lhůty mohou být pro jednotlivá daňová přiznání rozdílné například v důsledku individuálního rozhodnutí o prodloužení jedné z nich podle § 36 daňového řádu. Více zde.
     
  • Vyhláška č. 341/2023 Sb., o stanovení výše základních sazeb zahraničního stravného pro rok 2024 nabyla účinnosti dne 1. 1. 2024. Sazby tuzemského stravného pro rok 2024 stanovuje Vyhláška č. 398/2023 Sb.
     
  • Vyhláškou č. 397/2023 Sb., o stanovení výše paušální částky náhrady nákladů při práci na dálku pro rok 2024, došlo s účinností od 1. 1. 2024 ke snížení paušální částky náhrady nákladů podle § 190a odst. 1 písm. b) zákoníku práce na 4,50 Kč (z původních 4,60 Kč).
     
  • V souvislosti s novelou zákona o DPH finanční správa v průběhu ledna zveřejnila následující Informace GFŘ:
    • 12. 1. 2024 – Informace GFŘ ke změnám sazeb DPH od 1. 1. 2024. Informace  zde.
    • 18. 1. 2024 Informace GFŘ k uplatňování DPH u vybraného osobního automobilu od 1. 1. 2024. Informace se týká vozidel kategorie M1, u kterých je nově stanoven limit výše částky daně na vstupu 420 000 Kč. Informace zde.
    • 25. 1. 2024 – Informace GFŘ ke stanovení základu daně při změně sazeb daně z přidané hodnoty shrnuje postup pro uplatnění DPH v případě přijetí záloh v období před změnou sazeb DPH a uskutečnění zdanitelného plnění po změně sazeb DPH. Informace zde.
       
  • Český statistický úřad (ČSÚ) ve spolupráci s Generálním ředitelstvím cel vydal Příručku pro Intrastat 2024. Od 1. ledna 2024 došlo ke zvýšení limitů pro hlášení Intrastat. Nová hranice činí 15 mil. Kč, namísto původních 12 mil. Kč. Nové nařízení vlády č. 442/2023 Sb. umožňuje tzv. zjednodušené hlášení pro zpravodajské jednotky, které splňují určitá kritéria. Více o zjednodušeném hlášení zde. Další novinky v Intrastatu v roce 2024 na stránkách ČSÚ naleznete zde.
     
  • Finanční správa vydala v lednu 2 finanční zpravodaje:
    • Pokyn GFŘ D-63 stanovující jednotné kurzy za zdaňovací období 2023. (FZ č. 1/2024)
    • Informace GFŘ k vydání překladu aktualizované Směrnice OECD o převodních cenách pro nadnárodní podniky a daňové správy 2022. (FZ č. 2/2024)
       
  • Finanční správa publikovala Sdělení prodejcům využívajícím online platformy o povinnosti poskytnout oznamujícímu provozovateli online platformy součinnost potřebnou při prověřování a zjišťování v souvislosti s Oznámením o oznamované činnosti vykonávané oznamovaným prodejcem. Toto oznámení se podává poprvé za rok 2023. Sdělení zde.
     
  • Na portále VeKLEP byl 16. 1. 2024 zveřejněn návrh nového zákona o účetnictví ve znění, ve kterém jej bude projednávat vláda. Navrhovaná účinnost zákona je od 1. 1. 2025. Součástí zveřejněných materiálů je také důvodová zpráva a rozdílová tabulka. Materiály jsou dostupné zde. Návrh novely zákona o účetnictví řeší například:
    • implementaci mezinárodních účetních standardů,
    • důraz na sestavování účetních výkazů,
    • snížení počtu subjektů, které musí povinně vést účetnictví,
    • navýšení limitů pro povinný audit účetní závěrky.
       
  • Ministerstvo vnitra České republiky (MV ČR) spustilo k 1. 1. 2024 provoz Elektronické Sbírky zákonů a mezinárodních smluv. Platforma může v některých případech nahradit placené služby srovnávající dřívější znění zákonů s těmi platnými. Provoz e-Sbírky lze zatím považovat za zkušební, jelikož v ní ke dni zveřejnění tohoto článku stále chybí předpisy zveřejněné ve Sbírce zákonů v prosinci 2023. Zákony prozatím nereflektují například přijatý konsolidační balíček. MV ČR dále plánuje spuštění provozu portálu e-Legislativa, zahrnutí právních předpisů územních samospráv do e-Sbírky, a také zveřejnění interaktivních vzorů pro tvorbu obecně závazných vyhlášek. Více o digitalizaci právního řádu ČR zde.
     
  • Za zmínku stojí také digitalizace v oblasti prokazování totožnosti. V sobotu 20. ledna 2024 byla spuštěna aplikace eDoklady. Aplikace dostupná pro mobilní zařízení s operačním systémem Android a iOS nabízí alternativu k fyzickému dokladu totožnosti, který s použitím aplikace zůstává dále platný. Do aplikace se občané mohou přihlásit pomocí mobilního klíče eGovernmentu, NIA ID, bankovní identitou atd. V 1. fázi se lze aplikací eDoklady prokazovat na vybraných úřadech. Více o službě zde.
     
  • Finanční správa (FS) upozornila na nevyužívání ze zákona zřízených datových schránek. FS projevila obavy především u podnikajících fyzických osob, které mají zákonnou povinnost podávat přiznání elektronicky. Pokud poplatník v roce 2024 podá své daňové přiznání v listinné podobě a ani na výzvu finančního úřadu chybu nenapraví, podle daňového řádu mu vznikne povinnost uhradit pokutu ve výši 1 000 Kč. Doporučujeme proto oprášit přihlašovací údaje a datovou schránku sledovat a používat. Více o „spících datovkářích“ zde.

Marek Švanda
svanda@clarksonhyde.cz

Hledáme posily do týmu
Auditor / Asistent auditora - před dokončením zkoušek Více
Asistent daňového poradce (Tax Consultant) Více
Clarkson Hyde